Според данните на френските учени, хората на средна възраст с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване са справят по-лошо с тестовете за интелигентност, способност за съсредоточаване и обучение, отколкото техните връстници без проблеми с килограмите.

Това дава основания да се предположи, че наднорменото тегло е свързано с повишен риск от слабоумие особено в старческа възраст, информира zdrave.bg.

В изследването, проведено от група специалисти от медицинския център към университета в Тулуза под ръководството на доктор Максим Курно (Maxime Cournot), са участвали 2223 здрави възрастни жители на Франция на възраст от 32 до 62 години.

В началото на изследването през 1996 г. всички участници са преминали през серия от тестове, предназначени за оценяване на тяхната памет, внимание и способности за обучение. След 5 години тестовете са били повторени.

Резултатите показват, че хората с повишен индекс на телесната маса са постигали по-лоши резултати, отколкото хората с нормално тегло. Освен това участниците с наднормено тегло са със значително понижено ниво на умствените способности при повторното тестване.

Учените смятат, че влиянието на такива фактори като възраст, образование и общо здравословно състояние не е удовлетворително обяснение на откритите закономерности. Доктор Курно подчертава, че различията в умствените способности вероятно ще останат незабележими във всекидневния живот, но те могат да станат по-видими в процеса на стареене.

Учените обясняват откритата от тях взаимовръзка между наднорменото тегло и намаляването на умствените способности с непосредственото въздействие на продуктите на жизнената дейност на мастните клетки върху функциите на главния мозък. В частност резултатите показват, че изработваният от мастните клетки хормон лептин може да влияе отрицателно върху паметта и способността за обучение.

Освен наднорменото тегло, диабетът и хипертонията също оказват отрицателно влияние върху умствените способности, отбелязва още zdrave.bg. Атеросклеротичните изменения на стените на съдовете, предизвикващи нарушаване на кръвоснабдяването на главния мозък, могат да ускорят развитието на слабоумие, отбелязва доктор Курно.

При диабет от втори тип може да се стигне както до патологични изменения на съдовете, така и до непосредствено въздействие на излишният инсулин върху клетките на мозъка.