Ако ви предложат суперхрана, която ще ви накара да живеете по-дълго, бихте ли се заинтересували? Естествено, тя намалява шансовете за инфаркти и инсулти, както и за доживотни заболявания като диабет тип 2.

Тя също така помага за поддържане на сваляне на теглото, кръвното налягане и холестерола.

Трябва да се спомене, че тя е евтина и широко достъпна в супермаркета.

Фибрите - това не е най-сексапилното нещо на света, но голямо проучване изследва колко фибри трябва да ядем, като е установило, че те имат огромни ползи за здравето.

"Доказателствата вече са поразителни и това е промяна на играта, така че хората трябва да започнат да правят нещо по въпроса", коментира един от изследователите, проф. Джон Къмингс, пред Би Би Си.

Фибрите е добре известно, че спират запека, но ползите им за здравето са много по-широки от това.

Изследователите, които са от Университета в Отаго в Нова Зеландия и от Университета в Дънди, посочват, че хората трябва да ядат минимум 25 грама фибри на ден. Ала те наричат това "адекватно" количество за подобряване на здравето и казват, че има още по-големи ползи при прием на повече от 30 грама фибри.

Един банан тежи около 120 грама, но това не са чисти фибри. Ако се извади всичко останало, включително всички естествени захари и вода, остават само около 3 грама фибри.

Повечето хора по света ядат по-малко от 20 грама фибри на ден.

А във Великобритания по-малко от един човек на всеки 10 възрастни яде 30 г фибри на ден.

Средно жените консумират около 17 г, а мъжете - 21 г на ден.

Фибрите могат да бъдат намерени в плодовете и зеленчуците, някои зърнени закуски, хляб и тестени храни, които използват пълнозърнесто брашно, варива като боб, леща и нахут, както и ядки и семена.

Илейн Ръш, професор по хранене в Технологичния университет в Окланд, дава пример за достигането на 25-30 грама фибри на ден: овесени ядки - 9 гр фибри, дебела филия кафяв хляб - 2 грама, чаша варена леща - 4 грама фибри, сварен без премахване на горния слой картоф - 2 фибри, моркови - 3 грама фибри, ябълка с кората - 4 грама фибри, банан - 3 г.

Ала тя уточнява: "Не е лесно да се увеличат фибрите в диетата."

Проф. Къмингс е съгласен. "Това е голяма промяна за хората", посочва той и допълва: "Това е доста сериозно предизвикателство."

Препоръчва се замяна на белия хляб, тестените изделия и ориза с пълнозърнести техни версии. Избор на зърнени закуски с високо съдържание на фибри, като овесени ядки.

В проучването се посочва, че ако 1000 души преминат от диета с ниско съдържание на фибри (по-малко от 15 грама), към такава с високо съдържание на фибри (25-29 грама), това ще предотврати 13 смъртни случая и шест случая на сърдечно заболяване.