Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Адванс Медия Груп", контролирана от Кирил и Георги Домусчиеви, да придобие контрол над "Нова Броудкастинг Груп".

Споразумението между Домусчиеви и шведската MTG бе подписано на 22 февруари. Стойността на сделката е €185 милиона.

Постигнатото споразумение е за придобиване на 100% на "Нова телевизия" и мажоритарен дял в онлайн медийната група "Нет Инфо".

Припомняме, че предишната сделка за "Нова броудкастинг груп" беше спряна именно от регулатора. През миналата година КЗК не разреши на чешкия бизнесмен Петр Келнер, който купи българските активи на Telenor, да придобие дружеството.

Неговата оферта за групата също беше в размер на 185 милиона евро, но беше за придобиването на 95% от компанията. Предложението беше значително под цената, която плати групата MTG за телевизията през 2008 година. Тогава сделката беше за 630 милиона евро.

Според документи, публикувани в Търговския регистър, братя Домусчиеви са подписали договор за кредит с четири банки: ДСК, ОББ, "УниКредит България" и белгийския клон на BNP Paribas. Общият размер на заема е €100 милиона.

Според решението на регулатора от миналата година, "Нова броудкастинг груп" АД притежава значителен пазарен дял на пазара на телевизионно разпространени и между 40% и 50% от рекламния пазар на база стойност. Значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги, пишеше в решението на КЗК.

През януари собственикът MTG обяви, че се е отказала да продаде "Нова броудкастинг груп" на Петр Келнер.

Какво купуват Домусчиеви?

Чрез придобиването на "Нова Броудкастинг Груп" АД, Домусчиеви ще имат и непряк контрол върху дъщерните дружества: "Нет Инфо", "Атика "Ева", "Проспекто Груп", "Файненшъл Маркетплейс", "Грабо Медия", "Дарик Нюз", "Имоти Инфо" и "Ви Бокс".

В порфолиото им влизат месечните списания Еva, Playboy, Esquire, Joy, Grazia, OK, както и сайтовете vesti.bg, gong.bg, sinoptik.bg, dariknews.bg, pariteni.bg, edna.bg, както и abv.bg, dox.bg, gbg.bg и VBox7.bg.

Сред останалите сайтове са carmarket.bg, на който се публикуват обяви за автомобили, както и sravni.bg, който дава възможност за сравнение на цени, сайтът с информация за кредитни и застрахователни услуги Fina.bg и за разпространение на електронни брошури Broshura.bg.