Около 1,25 млн. души по света умират всяка година в резултат на пътни катастрофи. Това показват данните на Световната здравна организация (СЗО), макар че се отчитат подобрения в сигурността по пътищата.

„Смъртните случаи по пътищата са неприемливо високи, особено на бедните хора в бедните страни", обяви ръководителката на СЗО Маргарет Чан.

Отчита се, че броят на фаталните случаи по пътищата се стабилизира, въпреки че броят на моторните средства по света се увеличава бързо, както и световното население. През последните три години 79 страни отбелязват намаление на абсолютния брой на жертвите по пътищата, докато 68 страни отчитат увеличение.

Държавите, които са постигнали най-големи успехи в намалението на броя на загиналите в пътни катастрофи, са постигнали това с подобрения в законодателството, правоприлагането и правенето на пътищата и превозните средства по-безопасни.

„Ние се движим в правилната посока", добавя Маргарет Чан и изтъква, че докладът на СЗО показва, че стратегиите за безопасност по пътищата спасяват човешки животи.
„Но докладът ни казва също, че темпото на промяната е твърде бавно", предупреждава шефката на СЗО.