Единадесет мигранти загинаха, а десетки бяха обявени за изчезнали в понеделник след две корабокрушения край южното крайбрежие на Италия, съобщиха германска благотворителна организация и италианската брегова охрана.

Германската помощна група RESQSHIP, която оперира спасителния кораб "Надир", съобщи, че е спасила 51 души от потъваща дървена лодка, включително двама в безсъзнание, и е намерила 10 тела, заклещени в долната палуба на съда. "Нашите мисли са с техните семейства. Ние сме ядосани и тъжни", написаха те в социалната мрежа X.

RESQSHIP не даде подробности за мястото и времето на спасителната операция, но според сайта за проследяване на морския трафик marinetraffic.com, "Надир" е бил в района на източното тунизийско пристанище Сфакс в понеделник.

Италианската брегова охрана съобщи, че издирва неопределен брой изчезнали мигранти след корабокрушение на ветроходна лодка на около 220 километра източно от южния регион Калабрия. Според информацията, частично потъналата лодка, която вероятно е отплавала от турско пристанище, първо е била забелязана от френски кораб в международни води, където се припокриват италианските и гръцките зони за търсене и спасяване.

Френският кораб е взел на борда 12 оцелели, които са били прехвърлени на товарен кораб, а след това на италиански патрулен катер. Един от мигрантите е починал малко след като групата е била свалена на брега в Калабрия. Италианската обществена телевизия RAI съобщи, че "поне 50" мигранти се смятат за изчезнали, а ветеранът журналист по миграция Сержио Скандура написа в X, че поне 64 души са в неизвестност. Според него на ветроходната лодка е имало афганистанци, иранци и иракски кюрди.

Според Международната организация по миграция на ООН, повече от 23,500 мигранти са загинали или изчезнали в централната част на Средиземно море от 2014 г. насам, което го прави един от най-опасните маршрути за миграция в света. По-рано този месец бяха открити 11 тела в морето край бреговете на Либия.

Над 5000 мигранти са загинали в опит да достигнат Канарските острови през 2024 г.

Над 5000 мигранти са загинали в опит да достигнат Канарските острови през 2024 г.

Най-смъртоносният маршрут между Африка и Испания