Представители на Малайзия, Австралия и Китай ще се срещнат идната седмица, за да обсъдят следващата си стъпка в издирването на боинга на „Малайзийските авиолинии", изчезнал на 8 март, съобщи „Асошиейтед прес".

„Вярвам, че рано или късо ще намерим MH370", каза министърът на отбраната на Малайзия Хишамуддин Хюсеин. Той съобщи, че на срещата в Канбера в понеделник ще бъдат обсъдени както експертни мнения, така и политиката спрямо семействата на изчезналите в полета.

За наличието на проблем с полет MH370 авиодиспечерите установили едва 17 минути след изчезването му от радара, посочва първият предварителен доклад по инцидента, изготвен от властите в Малайзия и изнесен в края на април.

Докладът твърди, че MH370 е изчезнал от радара на Малайзия в 01:21 местно време на 8 март. Виетнамските диспечери се свързали с колегите си от Куала Лумпур в 01:38 часа, след като не успели да направят връзка с пилотите, а боингът не се появил на радарите им.

Според доклада няма изискване обикновените пътнически полети да се следят в реално време. Това е и причината за липсата на информация за местоположението на MH370 преди изчезването му от радара.

Както съобщихме, едно от нещата, включени в доклада, е препоръка за безопасност: Малайзия призовава световната авиация да се насочи към проследяването в реално време на търговските полети. Същата препоръка е направена и след инцидента на „Еър Франс" през 2009 г.

Междувременно координаторът на издирването на изчезналия самолет Ангъс Хюстън заяви, цитиран от The Daily Mail, че цялостното изследване на възможния район на инцидента може да отнеме до една година. Въпреки това той вярва, че действията по издирването ще доведат до неговото откриване.