Затворници се разбунтуваха в затвор в Северозападна Сирия в понеделник след смъртоносно земетресение, като най-малко 20 избягаха от затвора, държани предимно членове на групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ). Това съобщи AFP, като цитира свои източници.

Във военния затвор в град Раджо близо до турската граница се намират около 2000 затворници, като около 1300 от тях са заподозрени, че са бойци на ДАЕШ.

Затворът също така държи бойци от водените от кюрдите сили.

"След земетресението Раджо беше засегнат и затворниците започнаха да се бунтуват и поеха контрола над части от затвора", каза служител в затвора Раджо, който се контролира от протурски фракции.

"Около 20 затворници избягаха... за които се смята, че са бойци на ИД."

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което беше последвано от десетки вторични трусове в региона, причини щети на затвора, като стените и вратите се напукаха, добави източникът.

Над 2300 загинали в Турция и Сирия и лоши прогнози
Обновена

Над 2300 загинали в Турция и Сирия и лоши прогнози

Общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за военни права за наблюдение заяви, че не може да провери дали затворниците са избягали, но потвърди, че е имало бунт.

Най-малко 1444 души загинаха в понеделник в Сирия след опустошителното земетресение с епицентър в югозападна Турция, съобщиха правителството и спасителите.

В контролираните от бунтовниците части на северозападната част на страната най-малко 733 души са били убити и повече от 2100 са ранени, според спасителната група Бели каски.

Инцидентът в Раджо идва след атаката през декември срещу охранителен комплекс в тяхната бивша де факто сирийска столица Рака, която имаше за цел да освободи колеги джихадисти от затвор там.

Шестима членове на ръководените от кюрдите сили за сигурност, които контролират района, бяха убити при осуетеното нападение.

Конфликтът в Сирия започна през 2011 г. с бруталното потушаване на мирни протести и ескалира, за да привлече чужди сили и глобални джихадисти.

Близо половин милион души бяха убити, а конфликтът принуди около половината от предвоенното население на страната да напусне домовете си, като много от тях потърсиха убежище в Турция.