Над 40 души са загинали, а десетки други са ранени при бомбен атентат в сирийския град Камишли, близо до турската граница. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от държавната сирийска телевизия.

По-рано се съобщаваше за 22 загинали, като впоследствие броят им нарасна. 

Агенция „Франс прес” съобщава, че това е най-смъртоносния бомбен атентат в града от началото на войната.

Атаката е извършена в западен квартал на града, където са разположени няколко местни кюрдски администрации.

Атентатът е извършен от атентатор самоубиец, който се е самовзривил в камион, съобщават кюрдски официални представители.

Първоначално бе съобщено за двоен бомбен атентат – с кола и мотоциклет.

АФП уточнява, цитирайки местните власти, че бомбата е взривила и намиращ се на близо контейнер с гориво. Именно това е довело до разпространението на информацията, че става въпрос за втора експлозия.

Загинали са 44 души, а ранените са над 140. 

Базираният  във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи, че експлозията е станала до централата на кюрдските сили за сигурност. Те контролират по-голямата част от провинция Хасака, където се намира град Камишли.

Държавната телевизия съобщава, че един от взривовете е с кола бомба, а другият - с мотоциклет.

По-късно групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атентата. Атаката била в отговор на настъплението в град Манбидж в провинция Алепо. 

Още след експлозията се предполагаше, че зад атаката стои групировката „Ислямска държава”. Джихадистите вече са извършвали бомбени нападения в Камишли и провинциалната столица Хасака.