Около 300 тона подпочвени води, съдържащи радиоактивни субстанции, вероятно изтичат ежедневно от авариралата японска атомна електроцентрала „Фукушима-1" в Тихия океан. Това показват последните изчисления на японското правителство.

Премиерът на Япония подчерта, че правителството твърдо ще подкрепя усилията на компанията-оператор на централата за предотвратяване на масивното натрупване на радиоактивна вода във „Фукушима-1", тъй като не може да остави компанията сама да се справя с този важен въпрос.

Количеството на радиоактивната вода се увеличава с всеки изминал ден, тъй като подпочвените води се замърсяват при преминаването си през територията около централата. Компанията-оператор наскоро също призна, че токсични подпочвени води се вливат в океана.

Фирмата започна да изпомпва по 100 тона вода ежедневно, но хилядата огромни резервоара край централата вече са пълни.

Ръководителят на японската агенция за ядрена енергетика предупреди, че контрамерките са временно решение. По думите му до три седмици радиоактивната вода може да са влее в океана. Смята се, че тя е дошла от 400-тонните подземни резервоари за охлаждане на реакторите.

АЕЦ „Фукушима-1" пострада сериозно при разрушителното земетресение от 11 март 2011 г. и последвалото цунами. В последно време нарастват страховете за безопасността на ядрените централи и хората периодично организират улични протести, които са рядкост в Япония. Само две от общо 50-те централи в страната работят в момента, а правителството прави засилени проверки за безопасността им, включително проучване на опасностите от земетресения в районите или близо до централите.