В Европа вниманието остава фокусирано върху ескалацията на случаите с коронавирус в Италия, 424 души са заразени с вируса (от първоначално трима души миналия петък 21 февруари), съобщава СиЕнБиСи.

Въпреки че по-голямата част от случаите остават концентрирани на север, вирусът се е разпространил в няколко други региони и до юг като Пулия и Сицилия.

Отчита се 25% скок за 24 часа на заразените в Италия. Няколко европейски държави обявиха нови случаи, проследени в Италия.

40-годишен германец е в тежко състояние, Австрия блокира хотел след смърт на италианка

40-годишен германец е в тежко състояние, Австрия блокира хотел след смърт на италианка

"Луфтханза" спира наемането на служители и пуска персонал в неплатен отпуск

Междувременно в САЩ президентът Доналд Тръмп заяви, че вицепрезидентът Майк Пенс ще отговаря за отговора на САЩ на епидемията от коронавирус. САЩ могат да обмислят ограничаване на пътуванията до Италия и Южна Корея, но все още не го правят.

Германският министър на здравеопазването Йенс Спан заяви, че страната му е в началото на коронавирусна епидемия след появата на нови случаи, които вече не могат да бъдат проследени до първоначалния източник на вируса в Китай.

Европейските акции се очаква да намалят още, тъй като бързото разпространение на коронавирус продължава да доминира пазарните настроения. Очаква се лондонският FTSE индекс да отвори 144 пункта по-ниско при 6,869, германският DAX с 319 пункта по-нисък при 12 454, френският CAC понижи 5,545 пункта, а италианският FTSE MIB понижи 507 пункта при 22 836, според IG.

Случаите с коронавирус се разпространиха в Европа и извън нея в сряда, след като САЩ обявиха, че обмислят нови ограничения за пътуване, а Латинска Америка (Бразилия) потвърди първия си пациент с вируса.

Междувременно ситуацията в Китай се подобрява, а Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че светът "просто не е готов".

Повече от 45 държави са засегнати. Има повече от 82 100 заразени и 2800 смъртни случаи по целия свят, според най-новата информация от Центъра за здравна сигурност Джон Хопкинс.

Броят на смъртните случаи в Китай е намалял, като в четвъртък са регистрирани 29 смъртни случая, най-ниската дневна цифра от почти месец.

Но дневният брой инфекции в световен мащаб е по-висок, отколкото в Китай, заяви СЗО.

Повече от 50 смъртни случая са регистрирани извън континентален Китай от началото на епидемията, от над 3600 заразени хора, според Центъра Джон Хопкинс.

Румъния потвърди първи случай на коронавирус

Румъния потвърди първи случай на коронавирус

Носителят на вируса е мъж, който се е върнал от Италия преди три седмици

Китайската национална здравна комисия заяви, че към 26 февруари е имало 433 нови потвърдени случая и 29 смъртни случая.

В Япония, жена за втори път е тествана положително с вируса, тя работи като екскурзовод в туристически автобуси в Япония, като според властите това е първият подобен случай.

Жената, на около 40 години, жителка на Осака в Западна Япония, тествана положително в сряда, след като разви болки в гърлото и гърдите. За първи път тя е положителна на 29 януари и е изписана от болницата след възстановяване на 1 февруари, преди да бъде тествана отрицателно на 6 февруари.

Здравното министерство потвърди, че случаят е първият в Япония, където пациент е тестван положително за коронавирус за втори път, след като е бил изписан от болница, посочват японските медии.

Макар и първо в Япония, в Китай са регистрирани случаи на втори положителни тестове

След Гърция, първи случай на коронавирус и в Северна Македония

След Гърция, първи случай на коронавирус и в Северна Македония

Жена, която скоро се е върнала от Италия с микробус

"След като се зарази, вирусът може да остане в състояние на летаргия и с минимални симптоми и след това можете да се получи обостряне, ако намери път към белите дробове", заяви професор Филип Тирно от медицинското училище на университета в Ню Йорк.

Той каза, че много остава неизвестно за вируса: "Не съм сигурен, че това не е двуфазно, като антракс", каза той, което означава, че болестта може да изглежда, че е изчезнала, преди да се повтори.

Япония промени стратегията си, като се стреми да забави разпространението и да сведе до минимум броя на смъртните случаи, включително чрез закриване на училищата в засегнатите райони, отмяна на и забрана на събития и масови мероприятия.

Гърция потвърди първи заразен с новия коронавирус
Обновена

Гърция потвърди първи заразен с новия коронавирус

38-годишната гъркиня е била в Северна Италия