Полицията в Хонконг в неделя вечер задържа десетки радикални протестиращи сред студенти от Политехническия университет. Това съобщи вестникът South China Morning Post, позовавайки се на източник в органите на реда.

На територията на университета остават стотици протестиращи, въпреки че полицията изисква те да се разпръснат. Органите на реда блокираха улиците в съседство с кампуса и блокираха всички входове и изходи от кампуса. Не е ясно дали ще има нападение. Седем депутати от Законодателния съвет от продемократичната опозиция пристигнаха за преговори със студентски активисти.

 Размириците в Хонконг не стихват - простреляха полицай със стрела

Размириците в Хонконг не стихват - простреляха полицай със стрела

Протестиращите подпалиха брониран полицейски автомобил с коктейли "Молотов"

В същото време органите на реда изясниха, че на протестиращите могат да им бъдат повдигнати обвинения за участие в масови безредици за първи път и това е много по-сериозен наказателен член от просто участие в незаконни събрания. Протестиращите, облечени в маски, защитни каски и противогази, бомбардираха полицията с тухли, коктейли Молотов, стреляха по тях от домашно приготвени катапулти и лъкове. Към един офицер стрела прониза крака му.

Безредиците не минаха и без палежи. Радикалите подпалиха полицейски микробус и пешеходен мост близо до входа на тунела "Крос Харбър" под пролива Виктория. Този най-натоварен от трите подводни тунела, свързващи остров Хонконг с континенталната част, остава блокиран, въпреки опитите да се изчисти от барикади и отломки.

Китайски войници почистват улиците на Хонконг

Китайски войници почистват улиците на Хонконг

Те помагат на жителите да почистят отломките от протестите

Понастоящем полицията продължава да разпръсква протестиращите не само в близост до университета, но и в редица други райони в континенталната част, където са забелязани радикални атаки. За тези цели активно се използват сълзотворен газ и специални камиони с водни струи. Според Ройтерс полицията заплаши, че ще използва живи боеприпаси срещу протестиращите, ако продължат да извършват погроми, както и да използва смъртоносно оръжие срещу служителите на реда.

В началото на лятото тук избухнаха масови протести срещу намерението на властите да приемат законопроект за екстрадиция, който ще позволи екстрадиция на нарушители в континентален Китай. Въпреки припомнянето на законопроекта, привържениците на опозиционната младеж изразяват готовността си да продължат антиправителствените протести.