Наземните сили на израелската армия все още не са нахлули в ивицата Газа. Това съобщи в петък Sky News Arabia.

По-рано пресслужбата на израелската армия съобщи, че нейните въздушни и наземни части "атакуват Газа".

Междувременно източник от палестинските специални служби каза за Sky News Arabia, че тази информация не отговаря на реалността. Това потвърдиха и официалният говорител на израелската армия Авихай Едри.

"Опровергаваме информацията на редица медии за наземната инвазия в сектора", каза той.

Израел започна операция срещу Газа

Израел започна операция срещу Газа

Ескалация на напрежението

Изявленията на израелските военновъздушни сили за атаките срещу Газа съвпаднаха с най-масираните бомбардировки на анклава от началото на настоящата конфронтация - около полунощ за 15 минути бяха направени около 100 удара в тази част на палестинските територии. В същото време както авиацията, така и тежката артилерия участват в обстрела. Експерти припомнят, че в момента се повтаря сценария от 2014 г., когато Газа също беше подложена на масиран обстрел преди армията да влезе в анклава.

На този фон Бригадите на мъчениците "Ал Акса", които са въоръженото крило на палестинското движение "Фатах", което по време на последната ескалация не зае позиция, нареди на своите бойци да се подготвят "за среща с врага".

САЩ евакуират военните си от Израел

САЩ евакуират военните си от Израел

Ескалация на напрежението в Близкия изток

От своя страна "Бригадите Иззадин ал Касам", които са бойното крило на движението Хамас, което контролира Газа, коментирайки възможността за сухопътна операция, посочиха, че всяко нашествие "само ще даде възможност да се убият и заловят още повече врагове". От Хамас обявиха изстрелването на около 100 ракети в посока на израелския град Ашкелон. Сдерот също беше подложен на обстрел след полунощ.

Последните данни от Министерството на здравеопазването на анклава от 10 май сочат, че 109 палестинци са станали жертви на конфронтацията и над 620 са ранени. Сред убитите са 28 непълнолетни и 15 жени.