Минна корпорация се извини в неделя за загубата на силно радиоактивна капсула над 1400-километров участък в Западна Австралия по-рано през януари, съобщи АП. 

Властите претърсват части от пътя в търсене на малкото, но опасно вещество.

Капсулата е била част от устройство, за което се смята, че е паднало от камион, докато е било транспортирано между пустинна мина и град Пърт на 10 януари. Камионът, транспортиращ капсулата, пристигна в депо в Пърт на 16 януари. Спешните служби бяха уведомени за липсващата капсула на 25 януари.

Спешните служби на Западна Австралия призоваха други австралийски щати и федералното правителство за подкрепа при намирането на капсулата, тъй като им липсва оборудване. Капсулата е с размери 8 милиметра на 6 милиметра и хората са предупредени, че може несъзнателно да се е забила в гумите на колата им. Тя излъчва опасни количества радиация и може да причини изгаряния на кожата или рак.

Главният изпълнителен директор на минния гигант Rio Tinto Iron Ore, Саймън Трот, каза, че компанията приема инцидента много сериозно и се извини, че е причинил безпокойство на обществото.

"Признаваме, че това очевидно е много тревожно и съжаляваме за тревогата, която предизвика в общността на Западна Австралия, каза Трот. Освен че напълно подкрепяме съответните органи, ние започнахме собствено разследване, за да разберем как капсулата е била изгубена при транспортиране."

Полицията определи инцидента като нещастен случай и вероятно няма повдигнати обвинения.

Властите изключиха кражба в депото, преди кутията да бъде отворена в сряда.

Експертите казват, че капсулата не може да бъде оръжие.