Спасителни екипи от Италия, Германия, Великобритания и други европейски страни спасиха близо 6000 бежанци в Средиземно море в рамките на 48 часа. Това съобщава ДПА, позовавайки се на информация от италианската брегова охрана.

Спасителите са провели общо 30 операции, като в неделя са извършени 15, спасявайки 2371 души. Това е продължение на спасените 3480 в събота. Повечето са спасени на около 80 км от либийското крайбрежие в операции, които са извършени с повече от десет спасителни плавателни съдове.

Бежанците са подали сигнал за бедствие, използвайки сателитни телефони. Всички 5851 бежанци са очаквали да бъдат превозени до Италия. Британски военен кораб, транспортен кораб и малтийска лодка също са взели участие в спасителните операции.

Германската армия съобщава, че плавателните съдове, които са останали след спасяването на 1400 души, били разрушени, защото създавали пречка в морските пътища.

Говорителят на върховния комисариат по бежанците в ООН каза, че имало 10 сигнала за бедствие в рамките на няколко часа в неделя.

Все повече и повече хора се опитват да избягат от конфликт или търсят по-добри условия от икономическа гледна точка. С подобряване на времето все повече от тях предприемат рискованото преминаване на Средиземно море.

Над 40 000 са достигнали Италия от началото на годината, като 1800 са намерили смъртта си по време на пътуването.