Морбили се разпространява в цяла Европа, където имунизационният обхват е намалял. Това предупреждава Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Би Би Си.

Най-големите огнища са в Италия и Румъния.

В първия месец на тази година Италия е регистрирала над 200 случая. Румъния е съобщила за повече от 3400 случая и 17 почнали от януари 2016 година.

Морбили е силно заразно заболяване. Карти показват, че няма човек или държава, която да е извън обсега му, обясняват още от СЗО.

За добра защита се препоръчва най-малко 95% от населението да се ваксинира срещу заболяването. Много държави обаче се опитват да го постигнат.

Много от случаите на морбили са открити в държави, където имунизацията е под това ниво и инфекцията е ендемична - Франция, Германия, Италия, Полша, Румъния, Швейцария и Украйна.

От първоначалната информация за февруари се предполага, че броят на новозаболелите се е увеличил рязко, уточняват от СЗО.

Регионалният директор на организацията за Европа д-р Сузана Джакаб заяви: "Призовавам всички ендемични държави да вземат спешни мерки за спиране разпространението на морбили в собствените си граници и всички държави, които вече са постигнали това, да се справят с тяхната охрана и да поддържат висок имунизационен обхват".

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията обяви, че между 1 февруари 2016 г. и 31 януари 2017 г. Великобритания е регистрирала 575 случая на морбили.

Ваксината за морбили, заушка и рубеола е достъпна за бебета и деца в предучилищна възраст.

Роб Бърлър от регионалния офис на СЗО за Европа заяви, че има редица причини, заради които обхватът на ваксинацията е намалял в някои региони.

"В някои държави, като Украйна, има проблеми с доставката и възлагане на обществени поръчки. Имат дълги периоди от време без ваксини, защото се борили с високите цени", допълва той.

След това идва колебанието за ваксинирането. Някои хора се страхуват от ваксинирането, докато други са незаинтересовани или го намират за неудобно, посочва той.

Във Франция например е нужно хората да си запишат час при лекаря си, за да вземат рецепта, да отидат до аптеката, да вземат ваксината и след това отново да посетят лекаря, за да им я постави.

Морбили:

  • Неимунизираните малки деца са изложени на висок риск от морбили и усложнения от заболяването, включително смърт
  • Морбили се разпространява чрез пряк контакт и по въздуха, като кашлица и кихане
  • Вирусът остава активен и заразен на инфектираните повърхности до 2 часа
  • Първите признаци на инфекция обикновено са висока температура и симптоми на настинка, като течащ нос
  • Можете да забележите малки бели петна от вътрешната страна на бузите
  • След няколко дни обривът се развива, обикновено първо по лицето и врата, а след това по тялото и крайниците
  • Заразеният човек може да предаде вируса на друг от четири дни преди обрива и четири дни след избиването му
  • Няма лечение, но две дози ваксина могат да предотвратят инфекцията на първо място