Употребата на синтетични опиоиди отбелязва бум по целия свят според доклад на ООН, който показва, че смъртните случаи в САЩ от свръхдози все още нарастват, а в някои части на Африка се разразява "криза" на употребата на трамадол.

Изчислено е, че броят на хората, употребяващи опиоиди - общ термин за наркотици, вариращи от опиум и производни като хероин до синтетика като фентанил и трамадол - през 2017 г. е бил с 56 процента по-висок в сравнение с 2016 г., се казва в доклада на Службата на ООН за наркотиците и престъпността, цитиран от "Гардиън". 

В доклада също така се посочва, че световното производство на кокаин е достигнало най-високото си равнище през 2017 г., подобрявайки рекорда от предходната година с 25%, след като производството е нараснало в следконфликтна Колумбия.

В САЩ започна ключово дело срещу компания за кризата с опиатите

В САЩ започна ключово дело срещу компания за кризата с опиатите

Процесът поставя щата Оклахома срещу компанията Johnson & Johnson

Новосъздадени полета в затънтени райони са увеличили производството в най-големия доставчик в света, въпреки опитите да се пренасочат селските общности от отглеждането на кока след мирното споразумение с бунтовниците от ФАРК.

Нарастването на употребата опиоиди, регистрирано от проучването на 53,4 млн. души по света, отчасти се дължи на наличието на повече данни от Нигерия и Индия. Но то също така подчертава мащаба на проблема, въпреки свързания със сушата спад в производството на опиум през миналата година в най-големия производител в света - Афганистан.

Синтетичните опиоиди като фентанил продължават да бъдат основната причина за смъртните случаи от свръхдоза в САЩ, където те са нараснали с 13 процента до повече от 47 000 души през 2017 г., допълнително илюстрирайки обявеното от американския президент Доналд Тръмп извънредно положение за общественото здраве.

В САЩ обвиняват агенцията по лекарствата за кризата с опиатите

В САЩ обвиняват агенцията по лекарствата за кризата с опиатите

Администрацията манипулира процеса в полза на големите фармацевтични компании

"Опиоидната криза, която се споменава в далеч по-малко заглавия, но която изисква също толкова спешно международно внимание, е немедицинската употреба на болкоуспокояващото трамадол, особено в Африка", се казва в доклада на ООН.

"Ограничените налични данни показват, че трамадолът, употребяван за немедицински цели в Африка, се произвежда незаконно в Южна Азия и се трафикира в Черния континент, както и в части от Близкия изток", се уточнява в доклада.

Конфискациите на трамадол по света са се увеличили от по-малко от 10 кг през 2010 г. до почти девет тона през 2013 г. и 125 тона през 2017 г., показва докладът, добавяйки, че проблемът е особено тежък в Западна, Централна и Северна Африка.

Българите масово и след 25-годишна възраст взимат опиати

Българите масово и след 25-годишна възраст взимат опиати

Масово се отлага търсенето на помощ е установил психологът Юри Кацаров

Няколко страни от Западна Африка съобщиха, че трамадолът е едно от най-масово употребяваните наркотични вещества за немедицински цели след канабиса, който остава най-популярен в световен мащаб, се посочва още в доклада, като се добавя, че причините за употребата на трамадол са различни.

"Някои консумират трамадол заради неговото успокояващо, аналгетично и противоуморително действие, за да подобрят интелектуалните, физическите и работните си резултати, и да намалят нуждата от сън и намаляване на апетита", се изтъква в доклада.

"В селскостопанските общности има информации, че трамадол се използва от хора и за захранване на добитъка, за да могат да работят при екстремни условия. Други използват трамадол като рекреационен наркотик заради неговите стимулиращи и еуфорични ефекти, или за подобряване на сексуалната издръжливост", пише още в доклада.