На 26 април 1986 година в Чернобил аварира четвърти блок на атомната електроцентрала. Катастрофата коства живота на десетки хиляди души, стотици хиляди са болни, а над 300 хиляди губят домовете си, припомня "Дойче веле".

Украинските политици явно в момента имат други грижи - интересуват ги постове и коалиции, избори и кризата. Ситуацията в Чернобил 23 години след аварията почти не се споменава. Може би за Чернобил нямаше да се чуе нищо, ако преди два дни германската фирма "Нукем" не беше официално предала управлението на нова инсталация за преработка на радиоактивни отпадъци на украинския министър на извънредните ситуации Володимир Шандра.

В новата инсталация силно радиоактивни отпадъци могат да се подготвят за крайното им складиране. Слабо и средно радиоактивните вещества се отделят и се изгарят или се цементират. Всички са единодушни по въпроса, че инсталацията допринася значително за подобряването на екологичната обстановка в района около авариралия реактор. И въпреки това реализацията на съоръжението не е била никак лесна споделя ръководитеят на фирмата Нукем Улф Кучер:

"Проблемите, които ние като изпълнител виждаме, са договорните условия и тесните бюджетни рамки за работите, които трябва да се извършат, които обаче не са реалистични, като се имат предвид условията в страни като Украйна."

Милиони за сигурността на авариралия реактор

Ето защо продължават да се водят преговори с ЕС и Европейската банка за възстановяване и развитие, които съфинансират проекта. В началото на годината ЕБВР обеща на Украйна още 135 милиона евро за сигурността на авариралия реактор. Почти половината от тези пари ще трябва да се изразходват за отдавна запланувания строеж на нова стоманена защитна обвивка, която да покрива разрушения реакторен блок.

Новият саркофаг има за цел да предпазва околността от радиоактивно лъчение през идните 50 до 100 години. Бързо издигната след катастрофата досегашната бетонна обвивка се разпада. Има дупки през които прониква дъждовна вода. Главният инженер Андрий Савин е отговорен за защитната обвивка на реактора. Преди четири години са започнали ремонти по обвивката, казва той:

"Работата приключи през 2008 година. Конструкцията сега може да издържи още 15 години. Този срок е необходим, за строежа на нова по-сигурна обвивка."

Подготовките вече са в разгара си, казва Савин. Проектът трябва да е готов през 2012 година. Тогава може да се започне с извозването и преработката на радиоактивните отпадъци от вътрешността на авариралия реактор.

Експерти отдавна критикуват украинското правителство, че не прави достатъчно за сигурността на изключения атомен реактор. Посочва се, че пари има, но че въпреки това правителството непрекъснато отлага строежа на новия саркофаг. Критикува се още, че с оглед на продължителната правителствента криза в Украйна липсват ясни политически решения.

Въпреки това министърът на извънредните ситуации Володимир Шандра се опитва да внесе оптимизъм, заявявайки че измерванията показвали, че в над сто села размерът на радиоактивното замърсяване бил спаднал значително и тези села теоритически можело да се разглеждат като чисти райони.