Голямо прекъсване на електрозахранването засегна Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и по-голямата част от адриатическото крайбрежие на Хърватия в петък, съобщиха местни медии и електроразпределителното дружество на Черна гора CEDIS. Температурите в региона достигнаха почти 40°C, предава Ройтерс.

"Почти цялата територия на Черна гора е без електричество поради прекъсвания в мрежата," заявиха от CEDIS на страницата си във Facebook. Репортер на Ройтерс съобщи, че столицата на Босна Сараево, както и градовете Баня Лука и Мостар също са без електричество. Местните медии съобщават за прекъсване на тока в цялата страна.

Хърватското електроразпределително дружество HEP заяви, че прекъсването в части от страната е причинено от "международно нарушение, което е засегнало няколко държави." "Операторът на хърватската преносна система провежда анализ заедно с операторите на системите на съседните държави, за да установи причината." HEP обяви, че е поставило своите производствени мощности в пълна експлоатация, за да осигури "доставки в най-кратък срок".

Държавната телевизия на Хърватия HRT съобщи, че по-голямата част от адриатическото крайбрежие на Хърватия е без електричество. Телевизията добави, че движението в крайбрежния град Сплит е спряло, след като светофарите престанали да работят, и че в целия град се чуват сирени на линейки.

Албанската телевизия Top Channel съобщи, че редица градове, включително столицата Тирана, също са без електричество. Телевизията цитира източници, според които неизправност на интерконектор в Черна гора е причинила прекъсването на тока.

Горещините в Северното полукълбо започнаха още преди лятото

Горещините в Северното полукълбо започнаха още преди лятото

Учените очакват летните температури да надхвърлят миналогодишните рекорди