COVID-19 пандемията намалява средната продължителност на живота през 2020 г. с най-големия размер от Втората световна война насам според проучване, публикувано от Оксфордския университет, като продължителността на живота на американските мъже намалява с повече от две години, информира "Ройтерс".

Продължителността на живота е спаднала с повече от шест месеца в сравнение с 2019 г. в 22 от 29-те страни, анализирани в проучването, което обхваща Европа, САЩ и Чили. Имало е редукции на продължителността на живота в 27 от общо 29 страни.

България е на второ място по спад на продължителност на живот в ЕС

България е на второ място по спад на продължителност на живот в ЕС

Испания е водеща по спад, само Дания и Финландия отчитат увеличение на продължителността

Оксфордският университет уточни, че повечето намаления на продължителността на живота в различните страни могат да бъдат свързани с официалните смъртни случаи от COVID-19. До момента има почти 5 млн. съобщени починали, причинени от новия коронавирус.

"Фактът, че нашите резултати подчертават толкова голямо въздействие, което може да се отдаде пряко на COVID-19, показва колко опустошителен шок е бил за много страни", изтъква д-р Риди Кашяп, един от авторите на статията, публикувана в International Journal of Epidemiology.

Имало е по-големи спадове на продължителността на живота на мъжете отколкото на жените в повечето страни, като най-голям спад е имало при американските мъже, при които средната продължителност на живота намалява с 2,2 години спрямо 2019 г.

COVID-19 намали продължителността на живота в Италия с близо 1 г.

COVID-19 намали продължителността на живота в Италия с близо 1 г.

Средната продължителност на живот в Италия е намаляла с почти 1 г. до 82,3 г.

Като цяло мъжете са загубили повече от година живот в 15 страни, в сравнение с жените в 11 страни. Това заличи напредъка в смъртността, постигнат през предходните 5,6 години.

В САЩ нарастването на смъртността е главно сред хората в трудоспособна възраст и тези под 60 години, докато в Европа смъртността сред хората на възраст над 60 години допринася по-съществено за увеличаването на смъртността.

Кашяп призова повече страни, включително такива с ниски и средни доходи, да предоставят данни за смъртността за по-нататъшни проучвания.

"Призоваваме спешно за публикуване и наличност на повече дезагрегирани данни, за да се разбере по-добре въздействието на пандемията в световен мащаб", настоя тя.