Комбинацията от две синтетични антитела срещу COVID-19 на американската фармацевтична компания Eli Lilly намалява хоспитализациите и починалите със 70% при високорискови пациенти с неотдавнашни положителни проби за наличие на коронавируса. Това увериха от компанията, цитирани от "Франс прес".

"Бамланивимаб и етезевимаб заедно имат потенциала да бъдат важно лечение, което значително намалява хоспитализациите и смъртността при високорискови пациенти с COVID-19", подчерта главният научен директор на Eli Lilly Даниел Сковронски.

Резултатите означават, че изпитването в третия етап, включващо 1 035 души, е постигнало основната си цел, а проучването също така е изпълнило своите вторични цели за намаляване на вирусното натоварване на пациентите и времето им за възстановяване от болестта.

Антителата на "Илай Лили" намаляват риска от заразяване с COVID-19 с 80%

Антителата на "Илай Лили" намаляват риска от заразяване с COVID-19 с 80%

Откритията са приветствани от експерти като изключително обещаващи

Пациентите са получили или плацебо, или комбинацията от бамланивимаб и етезевимаб, двете антитела, по 2,8 грама всяко.

Имало е 11 починали или хоспитализации при пациентите, получили терапията, или 2,1% от тази група.

В групата на плацебо е имало 36 починали или хоспитализации, или 7,0% от групата.

По този начин терапията представлява намаляване на риска със 70 процента и резултатът е статистически значим, което означава, че е малко вероятно да е възникнал случайно.

Общо е имало 10 починали, като всички те са пациенти, приемащи плацебо, и нито един от групата с лечението.

Компанията заяви, че ще продължи да изучава лекарството в друго изпитване, за да проучи дали по-ниските дози ще доведат до същото въздействие.

Моноклоналните антитела са произведени в лаборатория версии на естествените защитни сили на организма за борба с инфекциите.

Много учени приветстваха техния потенциал за борба с COVID-19 и както Eli Lilly, така и биотехнологичната фирма Regeneron получиха разрешения за спешна употреба за лечението си.

Но приемането им е ограничено в САЩ от няколко фактора - от липса на интерес на пациентите до недостатъчен персонал и логистичен капацитет на болниците за тяхното администриране.

В прессъобщение Eli Lilly призна някои от тези трудности.

"Lilly получи обратна връзка от медицински сестри и лекари, прилагащи тези вливания, относно сложността и изискванията за време за подготовка и администриране", се казва в изявлението.

В резултат на това компанията работи с Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ, за да намали времето за вливане от сегашните 60 минути до едва 16 минути.