Жертвите на екокатастрофата в Унгария нараснаха до девет, след като почина един от тежко пострадалите и настанени в болница, съобщава РИА Нoвости.

Възрастен човек от Колонтар почина тази сутрин в болницата в Айка, съобщиха местните власти.

Припомняме, в ррезултат на токсичен разлив от авариралото миналия понеделник хвостохранилище на завод за алуминий бяха ранени 150 души. От тях 45 все още се намират в болница.

Припомняме, преди дни бе евакуирано унгарското село Колонтар, разположено в близост до авариралото хвостохранилище, което заля с токсични отпадъци няколко села.

Преградната стена на хвостохранилището е поддала още и спасителните екипи са разпоредили евакуация на селяните.

Унгарският премиер Виктор Орбан посети мястото на бедствието.

Междувременно от неправителствената организация Световен фонд за дивата природа заявиха, че течът в хвостохранилището е започнал преди месеци.

Снимка, направена през юни показва, че още тогава има теч на червена кал от хвостохранилището на завода за боксит и алуминий в Айка, на 160 км западно от Будапеша, уточняват от организацията.

Фотографии, направени от въздуха също показват червени следи извън хранилището в неговото подножие, близо до участъка, който поддаде в началото на седмицата, предизвиквайки смъртта на седем души.

Според властите за ликвидиране на последиците от аварията ще отнеме месеци и ще струва десетки милиони евро.