Неуспехът на Европейската комисия да осигури нужното количество ваксини за европейските граждани е твърде сериозен, смятат някои лидери на ЕС, които сега търсят алтернативни възможности за доставка от Китай, Русия и Израел, коментира "Дейли експрес".

Австрия и Дания обявиха в понеделник, че ще сключат споразумение с израелското правителство за доставка и производство на ваксини.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е обсъдил стартирането на новата ваксина с двама европейски премиери, които ще се срещнат с него тази седмица.

Притискат Франция и Германия да не залежават дози от ваксината на AstraZeneca

Притискат Франция и Германия да не залежават дози от ваксината на AstraZeneca

Властите в Германия и Франция са под засилен натиск да излязат с креативни решения

Австрийският канцлер Себастиан Курц и датският премиер Мете Фредериксен се очаква да пристигнат в Израел тази седмица, за да се убедят сами в бързото стартиране на производството на ваксини в Израел.

Нетаняху каза, че лидерите ще обсъдят и идеята за създаване на "международна корпорация за ваксини".

Себастиян Курц каза пред германския вестник "Билд", че Европейската агенция по лекарствата (EMA) е "твърде бавна", за да одобрява ваксините за медицинска употреба.

"Вече не трябва да разчитаме само на ЕС за производството на ваксини от второ поколение", призова австрийският премиер.

Словакия също се отказва от плана за действие на ЕС за ваксинация и се присъедини към Унгария в партньорството си с Владимир Путин за руската ваксина "Спутник V".

Министърът на здравеопазването на източноевропейската държава заяви, че правителството е закупило два милиона дози от ваксината и е втората държава в ЕС, която е отишла да купи ваксина, която все още не е одобрена от EMA.

Словашкият премиер Игор Матович в понеделник посрещна на летището в Кошице първата пратка с ваксината.

Игор Матович каза, че руската ваксина ще позволи на страната да ускори програмата за ваксинация с 40%.

Словакия получи първа партида от ваксината "Спутник V"

Словакия получи първа партида от ваксината "Спутник V"

Вероятно препаратът ще бъде пуснат в употреба в средата на март

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен понесе нов удар, когато полският президент Анджей Дуда обяви, че ще купува ваксини от Китай.

Чехия - с най-високия седмичен процент на заразени на глава от населението - също обмисля да използва руска ваксина. По-рано беше заявено, че Прага все ще очаква одобрение за употребата на ваксината от Агенцията по лекарствата на ЕС EMA, което все още не е поискано от Русия.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви в неделя, че страната вече не може да чака.

И още един удар по ръководството на ЕС беше съобщението на унгарския премиер Виктор Орбан, че ще промени стратегията за ваксинация в страната, за да получи възможно най-много първични ваксинации на фона на бързо разпространяващата се пандемия. По този начин обхватът на ваксинацията ще бъде разширен, което ще осигури поне известна защита за унгарците.

След британския подход към ваксинациите главният лекар на Унгария Сесилия Мюлер заяви, че очаква скок в новите случаи на коронавирус през следващите седмици, така че Унгария ще се опита да разтегне пратките, като удължи периода между двете дози, като същевременно запази безопасността на унгарците.

Унгария е първата държава в Европейския съюз, която разрешава и използва ваксини от Русия и Китай, което поражда загриженост сред западните ѝ колеги, но допринася за бързото увеличаване на популациите от ваксинации, тъй като доставките сега идват от пет производители.

Виктор Орбан се имунизира срещу COVID-19 с китайска ваксина

Виктор Орбан се имунизира срещу COVID-19 с китайска ваксина

"Ваксинирах се", написа Орбан

Унгария също е увеличила поръчката си на ваксини от Pfizer-Biotech до 10,87 милиона дози от по-ранна поръчка от 6,5 милиона.

Страната също така е поръчала доставки на ваксини от Moderna и AstraZeneca и очаква да поръча единична доза от ваксината от Johnson & Johnson веднага щом стане налична в ЕС.

Новият подход към ваксинацията означава 12-седмична разлика между дозите на AstraZeneca и 35 дни между дозите на Pfizer, както във Великобритания.

Италианският премиер Марио Драги на срещата на върха на Съвета на ЕС миналата седмица също призова лидерите на ЕС да следват британския подход към ваксинациите.