Огромната армия от спасители най-накрая е успяла да достави помощ до оцелелите от разрушителното земетресение. Това обявиха непалските власти, цитирани от АФП. Броят на загиналите при бедствието достигна 7557 души. Ранените са  14 536.

Правителството обяви, че над 131 500 представители на армията и полицията участват в масивната хуманитарна операция. Те са подпомогнати от над 100 екипа от чуждестранни хуманитарни работници.

Макар че правителството призна, че е било претрупано след бедствието на 25 април и са получавали оплаквания заради забавянето на хуманитарната помощ, вътрешното министерство смята, че ситуацията е била овладяна.

Ситуацията в страната постепенно се нормализира, защото хуманитарната помощ вече е достигнала до критично засегнатите райони", обясни говорителят на вътрешното министерство.

„Всеки се опитва да се върне към своя нормален начин на живот и цялата техника работи, за да сме сигурни, че помощта ще бъде обезпечена за толкова дълго, колкото е необходимо на хората. Опитваме се да направим най-доброто", посочва още представителят на вътрешното министерство.

Правителството на Непал предупреди, че окончателният брой на загиналите може да бъде много по-голям, тъй като спасителните екипи сега започват да претърсват отдалечените райони, които са сред най-засегнатите.

Хеликоптерите на американската армия са започнали разузнавателни полети, за да направят оценка на щетите в отдалечените райони. Очаква се скоро да започне доставката на хуманитарни запаси и въздушен транспорт за жертвите. Хуманитарните операции може да продължат седмици, дори месеци.