България е доставила йодни таблетки за българите, живеещи в Япония, съобщи външното министерство.

Те са предназначени за сънародниците ни в зоните с потенциална заплаха от радиация.

Йодните таблетки са доставени в посолството ни в Токио и ще бъдат раздавани първо на българите и техните семейства, живеещи в японските региони Канто и Тохоко.

От външното министерство засега не съобщават броя на сънародниците ни там, нито броя на доставените медикаменти.

Йодните таблетки ще се предоставят след подписване на декларация от българските граждани, че са се запознали с указанията за употреба и с информацията за страничните ефекти.

Не се препоръчва приемането на йодни таблетки от хора на възраст над 40 години, посочват от кризисния център и препоръчват предварителна консултация с лекар.

Българските граждани в региона Канто, който включва и японската столица, могат да получат йодни таблетки в сградата на посолството в Токио от вторник, 29 март до петък, 1 април между 10 и 17 часа.

Българите в района на Тохоко най-късно до четвъртък, 31 март, трябва да изпратят на адреса на посолството информация за броя на членовете на семейството, които ще ползват йодните таблетки, и в кое населено място и префектура живеят.

По различни данни постоянно пребиваващите българи в Япония са между 400 и 600.

Не е известно колко от тях са напуснали страната, след като правителството ги призова да го направят заради аварията в АЕЦ "Фукушима".