Най-малко двама американски военнослужещи са загинали при катастрофа с хеликоптер в Афганистан. Това обявиха американските военни в изявление, цитирано от световните информационни агенции.

"Причината за катастрофата е в процес на разследване, но предварителните данни не показват, че е била причинена от вражески огън", се посочва в изявлението.

Инцидентът идва, след като неназовани източници от Пентагона в края на миналия месец обявиха, че американското военно министерство работи по планове за действие в непредвидени ситуации за бързо изтегляне на силите на САЩ в Афганистан след рязката промяна на политиката на президента Доналд Тръмп по отношение на Сирия.

Американският генерал Остин Скот Милър, който е командир на мисията "Решителна подкрепа", заяви по-рано, че САЩ вече са намалили силите си с 2000 войници в Афганистан през последната година.

В същото време администрацията на Тръмп отказа да изключи изтегляне на американските войски без мирно споразумение с талибаните, което беше денонсирано след терористична атака, довела до смъртта на американски войник в Кабул през септември.

Тогава държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че талибаните са се опитали "да спечелят предимство при преговорите чрез извършване на терористични атаки в страната".

Тръмп многократно обеща да намали броя на американските военнослужещи в Афганистан, изтъквайки през август, че техният брой ще бъде ограничен до 8 600 души от сегашното ниво от около 14 000 военнослужещи, далеч под 100 000 войници, които бяха базирани там по време на разгара на войната.

В момента американските войски в Афганистан имат задача да обучават, съветват и подпомагат афганистанските сили в борбата им срещу талибаните, както и провеждане на антитерористични мисии срещу терористични групировки като "Ал Кайда" и ДАЕШ ("Ислямска държава").