Две групи са участвали в отвличането на екзекутирания хърватин Томислав Салопек. Той беше отвлечен в Египет и екзекутиран от името на Ислямска държава, предаде АП.

Похитителите дори са искали пари от компанията, за която той е работил. Хърватският външен министър Весна Пушич каза тя се срещна с представители на други хърватски граждани, работещи в Египет. Освен това се обмислят по-строги мерки за сигурност за тях, включително защитата на египетската армия.

Властите все още не са потвърдили убиването на Салопек и продължават издирването на него и неговите похитители.

Във всекидневния бюлетин по радиото на „Ислямска държава", в който се разкрива информация за действията на групировката в Близкия изток, се казва, че „в Синайската провинция войници от халифата убиха хърватския заложник, чиято страна участва във войната срещу „Ислямска държава", след изтичането на крайния срок, египетското правителство и хърватското правителство го изоставиха".

Припомняме, хърватинът Томислав Салопек беше отвлечен миналият месец западно от Кайро. Джихадистите обявиха, че до 48 часа ще го убият, ако определени мюсюлманки не бъдат освободени от затвори в Египет. Ултиматумът изтече още миналият петък.