Трима активисти от организацията за борба с климатичните промени Last Generation изсипаха черна течност на растителна основа в емблематичния фонтан от 17-и век, известен на римляните като La Barcaccia, преди да бъдат изведени от полицията.

Фонтанът с формата на лодка е проектиран от известния италиански скулптор Пиетро Бернини.

Според народната традиция той е бил вдъхновен от откриването през 1598 г. на лодка на площада, след като тя е била отнесена навътре в сушата от придошлата река Тибър, пише Last Generation.

Превръщането на водата в черна "предвещава сценария за "края на света", към който се насочваме, тъй като все повече натискаме педала на газта: суша, редуваща се с опустошителни наводнения, които ще сложат край на живота на Земята, заедно с горещите вълни", се казва в изявление на организацията.

Last Generation започна да провежда мирни, но разрушителни протести в Италия миналата година преди парламентарните избори, призовавайки политиците от всички партии да превърнат изменението на климата в свой приоритет.

Протестите в Италия са част от поредица от действия в цяла Европа, целящи да насочат вниманието към изменението на климата.

Активистите са хвърляли супа, торта, картофено пюре или миещи се бои по обекти на културното наследство и изкуството в музеите.