Невероятно силната експлозия в склад с опасни материали на пристанището в китайския град Тянцзин е била с еквивалент от 21 тона тротил, дори взривът е забелязан от Космоса, съобщават руски медии.

При инцидента са загинали най-малко 50 души. Властите потвърдиха, че измежду тях са 12 пожарникари. Ранени са повече от 700 души, като 71 от тях са в критично състояние. Пострадалите са транспортирани в болница. С 36 огнеборци е бил загубен контакт.

Броят на загиналите и пострадалите се очаква да нарасне.

Над 1000 пожарникари и 143 пожарни автомобила са разположени.

Властите отчели нарушение в съхраняването на опасните материали в Тянцзин
Още...

Градът се е превърнал в димящи руини. В склада е бил съхраняван натриев цианид, взривни вещества и разтворители. Градските власти призовават хората да носят маски.

Пожарната служба продължава да се бори с огнената стихия след взрива. Взривът дори е предизвикал леко земетресение - 2.3 и 2.9 по Рихтер.

Според китайската държавна медия „Синхуа" първият взрив е бил с еквивалент от 3 тона тротил, а вторият - 21 тона тротил. Инцидентът е станал около 23:30 часа местно време.

Според очевидци взривната вълна е счупила прозорците на сградите в радиус от 2 километра.

Много жители заявяват, че в началото са помислили, че взривът е вследствие на атомна бомба.

Държавната медия съобщи, че собствениците на фабриката в центъра на експлозията, Tianjin Dongjiang Port Rui Hai International Logistics Co. Ltd, са задържани. На сайта на компанията се отбелязва, че е специализирана в съхранението на опасни материали. В склада е имало химически и токсични вещества.

Все още няма яснота около конкретната причина за експлозията.