Хиляди оцелели от най-мощния в историята на Филипините тайфун се стекоха към разрушените църкви, за да участват в религиозни служби, предаде БиБиСи.

В много места, включително и в най-засегнатия град Таклобан в провинция Лейта, службите се провеждат в полуразрушени или наводнени църкви.

За момента повече от 3 600 души са загинали от тайфуна „Хайян", който премина с ветрове от над 300 километра. Над 500 хиляди души останаха без дом.

Днес десетки църкви в Римокатолическата страна провеждат религиозни служби, на които участват хиляди. Мнозина се включиха, за да се помолят за загиналите, а други за оцелелите след бурята.

В Талкобан отец Амадеро Алверо проведе служба в полуразрушената и наводнена църква „Санто Нино". На службата участваха 500 души. Въпреки това, което се случи, ние вярваме в Бог, каза той.

Усилията на международните хуманитарни работници вече оказват влияние, въпреки трудно достъпните райони. Американски хеликоптери доставят храна, вода и други неща от американския самолетоносач USS George Washington, който пристигна в страната в четвъртък. Два британски кораба също се включват в операцията по подпомагане на оцелелите.

В същото време Китай е критикуван за твърде малката отпусната помощ. От своя страна Пекин обяви, че е готов да изпрати медицински екипи.

Около 11 милиона души са засегнати от тайфуна.

Междувременно британска комисия за борба с бедствията призова страните да предприемат незабавни действия за спиране на климатичните промени.