В югозападната германска провинция Саарланд улиците са дълбоко под водата, а в социалните медии се появяват снимки на спасители, които пренасят местни жители на безопасно място с лодки.

Столицата на провинция Саарбрюкен беше силно засегната, а германският вестник Bild съобщи, че пробив в дига в град Квиершид е довел до спирането на електроцентрала в района.

Не се съобщава за смъртни случаи, но поне един човек е бил ранен.

Премиерът на провинция Саарланд Анке Релингер определи ситуацията като "много напрегната" и предупреди, че може да има мащабни щети.

В началото на съботния ден обаче ситуацията се е подобрила, тъй като предупреждението за тежки метеорологични условия в района е било отменено, а нивото на водата е спаднало, заяви кметът на Саарбрюкен Уве Конрадт.

Стотици служители на аварийните служби все още са на терен и помагат за почистването.

През 2021 г. германските региони Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия бяха засегнати от катастрофални наводнения, при които загинаха над 180 души.

Проливен дъжд предизвика наводнения във Великобритания

Проливен дъжд предизвика наводнения във Великобритания

Британското правителството е издало повече от 300 предупреждения за наводнения

В Белгия провинция Лиеж беше засегната от тежки наводнения, като властите получиха стотици молби за помощ и бяха изпратени 150 пожарникари, съобщи губернаторът Ерве Джамар.

По думите му основната помощ, предоставена от службите за спешна помощ, е била изпомпване на водата от наводнените сгради.

В нидерландската провинция Лимбург, отвъд границата, два къмпинга бяха евакуирани рано в събота, тъй като бяха застрашени от покачващите се нива на водата, съобщиха официални лица.

Междувременно в района на Мозел в североизточната част на Франция бе обявена тревога от наводнения, тъй като нивото на водата в реките се повиши след проливните дъждове.