Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан обяви, че в сряда е бил постигнат дневен рекорд по брой ваксинации срещу COVID-19 в Германия, като 1,35 млн. души са получили ваксина в сряда, съобщава "Ройтерс".

Министърът отбеляза, че новият рекорд довежда общия брой германци, получили поне една доза ваксина, до 29,8 млн. души или 35,9% от населението, докато 8,8 млн. души или 10,6% от страната са напълно ваксинирани с двете дози. Шпан нарече постижението "голяма стъпка напред".

Германия започва масово използване на ваксината на Johnson & Johnson

Германия започва масово използване на ваксината на Johnson & Johnson

Johnson & Johnson ще получи същия статут като ваксината на AstraZeneca

Предишният рекорд беше постигнат на 5 май с 1,13 млн. ваксини срещу коронавируса, приложени за един ден. В усилията си да ускори програмата си за ваксинация, Германия реши миналата седмица да предлага ваксини на AstraZeneca и Johnson & Johnson (J&J) на всички възрастни, отменяйки предишните възрастови ограничения. По-рано този месец Шпан обяви, че третата COVID-19 вълна в страната е приключила.

Германия изпреварва други европейски страни като Франция, Испания и Полша, но е зад Великобритания, където повече от половината от населението вече е получило поне една доза.

Междувременно седемдневният брой на заразените с COVID-19 в Германия днес падна под ключов праг за първи път от близо два месеца, трасирайки пътя за отмяна на ограниченията, наложени заради коронавируса, ако заразените продължат да падат.

Германия преодоля третата COVID-19 вълна

Германия преодоля третата COVID-19 вълна

Надява се скоро да постави пандемията под контрол

Броят на заразените на 100 000 души е спаднал до 96,5 - за първи път пада под 100 от 20 март - от почти 126 преди седмица, показват данни на Института за обществено здраве "Роберт Кох".

Броят на новозаразените през последните 24 часа се е увеличил с 11 336 души, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигна 3 577 040 души, докато броят на починалите се е увеличил със 190 души до общо 85 848 жертви.

Шпан приветства спада на заразените, но призова за повишено внимание. "Следващите шест седмици ще решат как ще се развият юли и август", каза той след посещение в център за разпределение на ваксини.

Шпан отбеляза, че провинциите трябва да продължат с отварянето на дейности на открито, но настоя, че хранителните заведения на закрито не трябва да се отварят отново, докато честотата не падне под 50 заразени на 100 хил. души.

Няколко германски провинции, включително столицата Берлин, обявиха във вторник планове за разхлабване на ограниченията през следващите дни. 

В Германия освобождават ваксинираните и изкаралите COVID-19 от вечерния час и някои ограничения

В Германия освобождават ваксинираните и изкаралите COVID-19 от вечерния час и някои ограничения

Напълно ваксинираните в Германия са 8,8 на сто от населението