Повече от 100 горски пожара са погасени в Турция в последните два - три дни, но състоянието в неделя продължава да е сериозно. Пожарникарите не успяват да удържат разпространението на огъня в курортните провинции Анталия и Мугла. По информация на местните власти, пожарът в района на Бодрум, също курортен град, вече е локализиран, пише BBC. Там властите евакуираха три големи петзвездни хотела.

Също така туристи бяха евакуирани от плажове и на други места в югозападна Турция. Засегнат сериозно е и курортът Мармарис.

По данни на турски медии за осигуряване на безопасността на туристите е била вдигната на крак е бреговата охрана, включили са се и частни яхти.

Местното издание ЕНА News публикува и видео как туристи напускат Бодрум с маски, тъй като въздухът е опасен за дишане вследствие на замърсяванията от пушека.

До този момент турските власти отчитат осем жертви, вследствие на пожарите, бушуващи от началото на седмицата. Над 400 са пострадали в различна степен.

Трима загинали и стотици ранени при горските пожари в Турция

Трима загинали и стотици ранени при горските пожари в Турция

Няма пострадали българи при бедствието

Президентът Ердоган посети и град Манавгат, провинция Анталия, където от огъня загинаха пет човека.

Властите се опитват да установят и дали пожарите не са причинени умишлено, а вчера бе съобщено че в провинция Мугла вече има задържан заподозрян за умишлено подпалване на гора.