Най-малко 800 души са загинали вследствие на горещата вълна, която връхлетя Индия и дори доведе до топене на пътната настилка в Ню Делхи, съобщава „Франс прес".

В столицата е отчетена температура от близо 50 градуса по Целзий. Болниците са подготвени за приемане на хора с топлинен удар, а пък властите съветват хората да стоят на закрито или да не излизат без шапка, вода и други предпазни мерки.

Най-сериозно е засегнат щатът Андхра Прадеш, където за последната седмица са загинали 551 души. Вчера термометрите заковаха на 47 градуса по Целзий.

Различни неправителствени организации и правителствени агенции са помолени да отворят специални пунктове за предоставяне на вода.

Високите температури са заплаха и за електроподаването в страната заради климатичните инсталации.

Всекидневникът Hindustan Times отбеляза, че в понеделник максималната температура в столицата е ударила двугодишен рекорд от 45,5 градуса по Целзий - 5 градуса повече от средните за сезона.

Вестникът публикува снимка, която показва как високата температура е стопила пътната настилка по основен път.

В щата Телангана, който граничи с Андхра Прадеш, са починали 231 души миналата седмица. През уикенда там температурата достигна 48 градуса по Целзий.

Според синоптиците, не се очаква промяна на времето преди края на седмицата.