Опасни горещи вълни обхващат четири континента, докато Северното полукълбо отбелязва първия ден на лятото. Това е признак, че климатичните промени отново могат да доведат до рекордно високи температури, които да надминат миналогодишните летни месеци като най-топлите за последните 2000 години, предава Ройтерс.

Държавите около Средиземно море са изправени пред поредна седмица на изгарящи високи температури, които са допринесли за горски пожари от Португалия до Гърция и по северното крайбрежие на Африка в Алжир, според Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA).

В Сърбия метеоролозите прогнозират температури около 40 градуса по Целзий тази седмица, като ветрове от Северна Африка доведоха горещ фронт през Балканите. Здравните власти обявиха червен код и препоръчаха на хората да не излизат на открито. Спешната служба в Белград съобщи, че лекарите са се намесили 109 пъти през нощта, за да лекуват хора с хронични здравословни проблеми.

В съседна Черна гора здравните власти също предупредиха хората да останат на сянка до късния следобед, а десетки хиляди туристи потърсиха освежаване на плажовете по Адриатическото крайбрежие.

Районът на Атина под висок риск заради горски пожар южно от столицата

Районът на Атина под висок риск заради горски пожар южно от столицата

Предприета е евакуация на жителите на Вари

В Европа тази година се наблюдава вълна от загинали и изчезнали туристи по време на опасни горещини. На гръцкия остров Матраки бе намерен мъртъв 55-годишен американец, съобщи полицията в понеделник - третата такава смърт на турист за една седмица.

Части от североизточните райони на САЩ и Средния запад също страдат от гореща вълна, като повече от 86 милиона души са под топлинно предупреждение в четвъртък, според Националната метеорологична служба. Ню Йорк обяви, че ще отвори своите охладителни центрове за първи път тази година.

Метеорологичните власти също издадоха предупреждение за прекомерна топлина за части от Аризона, включително Финикс, където се очаква температурите да достигнат 45,5 градуса по Целзий.

В Саудитска Арабия, почти два милиона мюсюлмански поклонници завършват хаджа в Голямата джамия в Мека тази седмица, но стотици са загинали по време на пътуването при температури над 51 градуса по Целзий, според доклади от чуждестранни власти. Египетски медицински и охранителни източници съобщиха на Ройтерс, че поне 530 египтяни са загинали по време на хаджа, докато други 40 остават изчезнали. Според иранската новинарска агенция ISNA, 14 иранци са загинали по време на хаджа, шест от които поради топлинен удар.

Горещите вълни се случват на фона на 12 поредни месеца, които са били най-топлите в сравнение с предходните години, според службата за мониторинг на климатичните промени на Европейския съюз. Световната метеорологична организация посочва, че има 86% вероятност една от следващите пет години да надмине 2023 г. като най-топлата в историята.

Изпепеляваща суша тормози Китай

Изпепеляваща суша тормози Китай

Тя засяга тежко селското стопанство и водните ресурси

Докато глобалните температури са се повишили с почти 1,3 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, климатичните промени подхранват по-екстремни температурни върхове, правейки горещите вълни по-чести, по-интензивни и по-дълготрайни. Учените казват, че ако светът продължи да изпуска въглеродни емисии от изгарянето на изкопаеми горива, горещите вълни ще продължат да се засилват.

Тези климатични условия подчертават необходимостта от спешни действия за справяне с изменението на климата и защитата на населението от екстремни температури.