Процедури за застрояване на терени в парк Въртопо (между Мусагеница, Дървеница, Студентски град, Младост 1, Младост 2) се провеждат, алармираха граждани, подкрепили петицията в интернет "Против застрояване на парк Въртопо".

Хората се противят на застрояването на зелените площи. "В момента текат няколко процедури за отнемане на терени от парк Въртопо, а Общият устройствен план предвижда застрояване на над една пета от терените, предвидени за парка.
Ние сме против всякакви опити за застрояване в парка и настояваме за промени в устройствените планове, предвиждащи такова застрояване", гласи текста на гражданската подписка.

Във Фейсбук е описано къде хората могат да се включат и без да ползват компютър, за да  подкрепят инициативата:

- в кафе Момо, до метростанция "Мусагеница"

- в магазинчето в бл. 91, кв. "Мусагеница"

- ул. Бенковски №12А вх. Б ет. 1 (център)

Снимка 245762

Източник: Peticiq.com

Ако процедурите успеят, ще има нови застроени зелени площи, багери, нови квартали на мястото на парковете, разбираме от подкрепящите инициативата София да запази своите "бели дробове".

Един от коментарите под петицията гласи: "Не им ли омръзна на тунеядците от последните 26 г да застрояват и да унищожават красивата природа на плодородното софийско поле.  И без това градът, който е за 1 млн. хора е приютил около 3 млн., вече се задъхва и ще рухне...
Инфраструктурата е под всякакво ниво... строят се незаконни сгради в междублокови градинки в други малки паркове на тесни нестабилни улички...
Къде са архитектите и кой позволява на мутрите да си присвоява територията на България и да вършат безнаказано престъпления??? Срам".