Ново изследване подчертава разрушителната сила на човешкия вид. Хората унищожават до 14 пъти повече от другите хищници здрави възрастни екземпляри, които са необходими за поддържането на популацията на дивите животни и риби.

Учените, провели изследването, призовават за по-разумно отнасяне към природата.

Изследователите предполагат, че човекът е суперхищник, който ако не бъде ограничен, ще продължи да оказва влияние върху екологичните и други процеси по целия свят.

За да оценят естеството и обхвата на човешкото влияние в сравнение с това на животните, учените са анализирали 2 125 вида морски и земни хищници. Така те стигат до извода, че човекът унищожава до 14 пъти повече възрастни екземпляри от другите хищници.

Докато на сушата човекът ловува повече за развлечение, риболовът е цяла индустрия, често механизирана. Затова на сушата от човешка ръка умират други големи хищници - мечки, лъвове, вълци. В зряла възраст те стават 9 пъти по-често жертви на хората, отколкото на други животни. В морето на изтребление от човека са подложени и хищни, и растителноядни риби. Според учените човекът убива 14 пъти повече възрастни екземпляри, отколкото другите морски хищници.

Учените подчертават, че докато повечето хищници ловят млади животни, човекът изтребва основно такива, които са в репродуктивна възраст, обикновено най-силните. Именно такива животни са най-необходими за поддържане на популацията.