Министърът на отбраната и заместник министър-председател на Израел Бени Ганц излезе в карантина заради опасения, че може да е бил в контакт с пациент с новия коронавирус, докато новозаразените, регистрирани през последните 24 часа, достигнаха рекордните за страната 1 320 души, съобщават израелските медии.

Ганц ще остане в изолация до излизане на резултатите от теста за наличие на коронавирус и епидемиологичното изследване. Той каза, че се чувства добре и ще продължи да работи в карантина. Човекът, с когото е влязъл в контакт, е член на семейството му.

Броят на сериозно заболелите от COVID-19 в Израел също нараства значително: в момента те са 107 души в сравнение с 86 до вчера вечерта.

Оставка в Израел след скок на болни от коронавирус

Оставка в Израел след скок на болни от коронавирус

Според водещ епидемиолог, властите са премахнали мерките твърде бързо

Общо 32 714 души са заразени с новия коронавирус от началото на епидемията в Израел, докато активните случаи в момента са 14 104, от които 397 души са хоспитализирани. Освен това в момента има 36 интубирани пациенти. От началото на епидемията в страната са починали 343 души

Междувременно новите разпоредби във връзка с епидемията за обществения транспорт продължиха да създават объркване.

Изданието Ynet уточнява, че в 9 часа сутринта са влезли в сила нови правила относно автобусите, ограничаващи броя на пътниците в градските автобуси до 30 души, по междуградските линии до 32 души, а в удължените автобуси до 50 души, но правителството преди това не е предало всички указания на автобусните превозвачи и заради това инструкциите не са били въведени.

COVID-19: Израел пак затвори барове, нощни клубове и фитнеси след скок на заразените

COVID-19: Израел пак затвори барове, нощни клубове и фитнеси след скок на заразените

"Израел трябва да обърне курса на кризата"

Въпросът с обществения транспорт предизвиква хаос от понеделник, когато правителството въведе нови регулации, за да ограничи разразилата се отново епидемия. Освен затваряне или ограничаване на дейностите на културни центрове, фитнес зали, басейни, барове, клубове и ресторанти, властите заявиха, че автобусите ще трябва да качват само до 20 пътници, без работата на климатик и при отворени прозорци, причинявайки смут сред компаниите, която обявиха условията като неизпълними. Заради това правилата бяха отменени.

Съгласно новия компромис климатиците могат да бъдат включени, а прозорците трябва да бъдат отворени "доколкото е възможно", каза министърът на транспорта Мири Регев. Освен това автобусите ще се движат до 22 часа.

193 нови случаи на COVID-19 в Израел

193 нови случаи на COVID-19 в Израел

Един човек е починал