Приключи търсенето на нови жертви сред алпинистите от изригването през уикенда на индонезийския вулкан Маунт Марапи, съобщава АП. 23-ма са загиналите, има и ранени, съобщиха официални лица в четвъртък.

Около 70 алпинисти започнаха изкачването на почти 2900-метровата планина в област Агам на провинция Западна Суматра в събота и бяха на вулкана, когато изригна на следващия ден.

Официални лица казаха в четвъртък, че смятат, че всички загинали са открити.

След оценка на резултатите от търсенето и спасяването "властите прекратиха операцията по търсене и спасяване в планината Марапи, тъй като всички жертви бяха открити до късно в сряда", каза Абдул Мухари, говорител на Националната агенция за смекчаване на бедствията.

Националната агенция за издирване и спасяване съобщи, че всички тела са били откарани в болница до късно в сряда за идентификация.

Около 50 алпинисти бяха спасени след първоначалното изригване в неделя, като около дузина бяха откарани в болници със сериозни до леки наранявания.

Близките села и градове бяха покрити с вулканични отломки, които блокираха слънчевата светлина и властите препоръчаха на хората да носят маски като защита срещу пепелта.

Марапи е известен с внезапни изригвания, които са трудни за прогнозиране.

Вулканът е на второто най-високо ниво на тревога в Индонезия от 2011 г. насам, което показва вулканична активност над нормалната. Хората трябва да останат на повече от 3 километра от върха, според Индонезийския център за вулканология и смекчаване на геоложките бедствия.

11 загинали след изригване на вулкан в Индонезия

11 загинали след изригване на вулкан в Индонезия

12 души се издирват

Алпинистите не трябваше да навлизат в опасната зона, но местните власти признаха, че много хора може да са се изкачили по-високо от разрешеното.

Марапи, чието изригване през януари не доведе до жертви, е сред повече от 120-те активни вулкана в Индонезия. Страната е предразположена към сеизмични катаклизми поради местоположението си в тихоокеанския "огнен пръстен".