Италианската брегова охрана е открила още 14 тела на мигранти, загинали миналата седмица при корабокрушението край южното италианско крайбрежие. С тях общият брой на потвърдените жертви от потъването достигна 34 души. Десетки все още са изчезнали и се смятат за мъртви, съобщава АП.

Телата, открити в петък, са прехвърлени на пристанище в Калабрия. Три кораба на бреговата охрана участваха в издирването във въздуха и морето на около 190 километра от брега.

Оцелелите съобщиха, че лодката им се е запалила, което я е довело след това до преобръщането ѝ край италианския бряг. Това се е случило през нощта миналата неделя, около осем дни след като е отпътувала от Турция. Около 75 души от Иран, Сирия и Ирак са били на борда, според данни на Агенцията на ООН за бежанците и други ООН. организации. Единадесет оцелели бяха лекувани на брега.

Повече от 800 души са загинали или изчезнали и се смятат за мъртви досега за тази година, след подобни инциденти в централната част на Средиземно море, което прави средно по петима загинали на ден, съобщиха агенциите на ООН.

11 мигранти загинаха при две корабокрушения край южното крайбрежие на Италия
Обновена

11 мигранти загинаха при две корабокрушения край южното крайбрежие на Италия

Десетки са в неизвестност

Според Международната организация по миграция на ООН, повече от 23,500 мигранти са загинали или изчезнали от 2014 г. насам, което го прави един от най-опасните маршрути за миграция в света.

Хуманитарни групи осъдиха смъртните случаи като доказателство за провала на европейската миграционна политика.