Излъчването от мобилните телефони може да допринася за драстичния упадък на популациите на насекомите, наблюдаван в голяма част от Европа през последните години. Това показва ново проучване, извършено в Германия, съобщава "Франс прес".

В допълнение към пестицидите и загубата на местообитания, повишеното излагане на електромагнитно излъчване "вероятно има отрицателно въздействие върху света на насекомите", според изследването, представено в Щутгарт, което все още предстои да бъде рецензирано от експерти.

Съдбините на хората и насекомите са преплетени, предупреждават учените

Съдбините на хората и насекомите са преплетени, предупреждават учените

А насекомите измират с чудовищни темпове

Анализът на 190 научни изследвания е извършен от Германския съюз за опазване на природата и биологичното разнообразие заедно с две неправителствени организации - една от Германия и една от Люксембург.

От 83 проучвания, които се смятат за научно значими, 72 са показали, че излъчването има отрицателен ефект върху пчелите, осите и мухите.

Тези ефекти варират от намалена способност за навигация заради нарушаване на магнитните полета до увреждане на генетичния материал и ларвите.

Мобилният телефон и излъчването от Wi-Fi в частност отварят калциевите канали в определени клетки, което означава, че те абсорбират повече калциеви йони.

Апокалипсисът на насекомите - опасност за целия живот на Земята

Апокалипсисът на насекомите - опасност за целия живот на Земята

Половината от всички насекоми може да са измрели от 1970 г. насам

Това може да предизвика биохимична верижна реакция при насекомите, се казва в изследването, нарушавайки циркадните ритми и имунната система.

"Проучването показва, че трябва да държим очите си отворени във всички посоки, когато анализираме причините за драматичния упадък на насекомите", подчертава Йоханес Енсле, ръководител на Германския съюз за опазване на природата и биологичното разнообразие в провинция Баден-Вюртемберг.

"Темата е неудобна за много от нас, защото се намесва в ежедневните ни навици, а зад мобилните комуникационни технологии стоят мощни икономически интереси", изтъква още Енсле.

Резкият спад на броя на насекомите заплашва да доведе до срив на природата

Резкият спад на броя на насекомите заплашва да доведе до срив на природата

Човешката дейност води до катастрофален срив на природните екосистеми

Петер Хенсингер от германската организация за защита на потребителите настоя, че трябва да се обърне по-голямо внимание на възможните отрицателни ефекти на излъчването както върху животните, така и върху хората, особено във връзка с въвеждането на 5G технологията.

Очаква се мрежите, оборудвани с 5G, да предлагат скорости 100 пъти по-бързи от съществуващите 4G мрежи, но технологията е посрещана с категорично противопоставяне от някои среди, особено сред природозащитниците.