Миналата 2019 година е била втората най-топла, откакто се водят надеждни измервания по въпроса, потвърдиха американски изследователи от правителствени агенции, цитирани от световните осведомителни агенции.

Уточнява се, че изследователите са направили анализи на температурни данни от хиляди наблюдателни станции по света.

Според експертите 2019 г. е била малко по-хладна от 2016 г., като слага край на най-топлото десетилетие досега.

Климатичната криза на челно място сред рисковете на Световния икономически форум

Климатичната криза на челно място сред рисковете на Световния икономически форум

"Има нужда от спешни действия"

Независими анализи на изследователи от НАСА и Националната администрация за атмосферата и океаните (NOAA) са показали, че средната световна температура на повърхността през миналата година е била близо 1 градус по Целзий по-висока от средната в периода между 1951 и 1980 г.

Температурите през 2019 г. са били съвсем малко по-ниски в сравнение с 2016 г., в която метеорологичният феномен Ел Ниньо беше силно изразен и извеждаше много топлина от Тихия океан в атмосферата.

Резултатите практически съвпадат с онези на отделен анализ, публикуван през миналата седмица от Европейската агенция по климата и са още едно доказателство за неумолимото затопляне на планетата, предизвикано в голяма степен от емисиите на въглероден диоксид и други парникови газове и изгарянето на изкопаеми горива.

Горските пожари в Австралия са предвестник за бъдещето на планетата

Горските пожари в Австралия са предвестник за бъдещето на планетата

Ако температурите бъдат оставени да се повишат до опасни равнища

Тенденциите за затопляне "са очевидни и недвусмислени", изтъква Гавин Шмит, директор на Института за космически изследвания "Годард" към НАСА, който е провел анализа на американската космическа агенция.

"Регистрираната температура на повърхността ни казва, че през последното десетилетие тя е била с над 1 градус по Целзий по-висока в сравнение с края на 19-и век, а знаем, че това е било предизвикано от дейността на хората", подчертава още Шмит.

Шест от най-топлите години в историята са били през последното десетилетие, а петте най-топли са последните пет години, показват изследванията на НАСА и NOAA.

Океаните - рекордно топли през 2019-а

Океаните - рекордно топли през 2019-а

Скоростта, с която се затоплят, се увеличава

Само в няколко части на света - най-вече в Централна и Северна Канада - е било по-хладно. В някои региони е имало екстремно затопляне, като в някои случаи въздействията са били опустошителни, включително в Австралия и Аляска. В Аляска 2019 г. е била най-топлата в историята, както и в Австралия, където бушуват невиждани по мащаба си пожари.

Междувременно Световната метеорологична организация предупреди, че се очаква по-високите температури да подхранват много екстремни метеорологични събития през 2020 г. и нататък

Климатичните промени - ще промени ли разрушителните си желания хомо сапиенс?

Климатичните промени - ще промени ли разрушителните си желания хомо сапиенс?

Климатичната криза е общ световен проблем и частичните (евро)решения не могат да разрешат кризата