Продължава спасителната операция на потъналия туристически катер край Одеса докато не бъде извлечен на буксир до брега, съобщи РИА Новости. Спасителите искат да се убедят, че в корабчето действително е имало 36 души, както бе заявено от капитана, а не повече, съобщи на брифинг вицепремиера на Украйна и ръководител на комисията по разследването на аварията с плавателния съд Генадий Зубко.

"Сега е прието решение на комисията, без да се чака разрешение от собственика на плавателния съд, който е на половин километър от брега, да се продължи спасителната операция.

Предстои повдигане на катера, транспортирането му към бреговете и потвърждение, че наистина на борда е имало толкова хора, колкото твърди капитана, защото сега не сме сигурни, че не е останал някой в потъналия съд", заяви Зубко.

Той добави, че спасителната операция ще приключи тогава, когато корабчето ще бъде докарано до брега.

В събота в акваторията на Черно море в бреговете на Одеска област се преобърна туристически катер. По последни данни на борда е имало 36 души, от които 22 бяха спасени, а 18 от тях са в болница. Загинаха 14 души. Премиерът Арсений Яценюк разпореди да бъде съставена комисия за разследване на обстоятелствата на аварията. В неделя в областта бе обявен ден на траур.