Йорданският крал Абдула II е предложил да разположи самолети за гасене на пожари в Кипър през летния пожароопасен сезон, съобщи кипърският външен министър в понеделник.

Министър Йоанис Касулидис благодари на йорданския монарх след разговори с йорданския си колега Айман Сафади.

Предложението на крал Абдула II идва две седмици, след като Касулидис предложи на гръцките и израелските си колеги създаването на източносредиземноморски противопожарен център, който да се справя бързо с огромните летни пожари, които могат да завладеят всяка отделна държава.

Хиляди бягат от пожарите в Гърция, горски пожари опустошават Средиземноморието

Хиляди бягат от пожарите в Гърция, горски пожари опустошават Средиземноморието

Редица предградия на Атина бяха евакуирани

Касулидис направи предложението по време на виртуална среща на висшите дипломати на трите страни, както и на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, насочена към по-тясно сътрудничество в областта на енергетиката, икономиката, действията в областта на климата, готовността за извънредни ситуации и борбата с тероризма.

През последните години Кипър, Гърция и Израел често са си оказвали помощ, като са изпращали екипи за гасене на пожари, оборудване и самолети, за да помагат в борбата с мащабните горски пожари. Кипърското предложение ще рационализира и ускори изпращането на такава помощ. През миналата година Гърция се бореше с огромни горски пожари.

Кипър, Йордания и Гърция имат тристранно споразумение за сътрудничество, което има за цел да укрепи връзките им в областта на отбраната и сигурността.