Капитанът на авариралия лайнер „Коста Конкордия" Франческо Скетино заяви, че съжалява за инцидента. В интервю за италианска телевизия, цитирано от БиБиСи, той сподели, че мисли постоянно за жертвите на станалото.

Припомняме, луксозният лайнер потъна близо до италианския остров Джилио на 13 януари. Загинаха над 30 души. Когато има подобен инцидент, се посочва не само корабът или компанията, но и капитана. Нормално е и аз да трябва да поднеса извиненията си като представител на тази система, заяви Скетино пред италианския Canale 5.

Въпреки това той изтъкна, че и другите отговорни лица трябва да поемат част от вината за фаталния инцидент и подчерта, че корабът е бил под командване на друг в момента на сблъсъка.

Скетино отрече обвиненията, че умишлено е довел плавателния съд до потъване.

Припомняме, капитанът на лайнера беше обвинен в непредумишлено убийство, престъпна небрежност при управлението на кораба и напускането на плавателния съд преди да са евакуирани всички пътници. Той може да бъде осъден на 2500 години затвор, ако бъде признат за виновен, че е причинил корабокрушение.