Китайските власти издадоха първото си национално предупреждение за 2022 г. относно заплахата от суша на фона на широко разпространените горски пожари и възникващите заплахи за реколтата, съобщи Channel News Asia.

На 18 август Китай въведе "жълто" ниво на метеорологична опасност, като "жълтото ниво" е на две нива от максималната заплаха.

От седмици по течението на най-дългата река в Азия - Яндзъ, от провинция Съчуан в югозападната част на страната до Шанхай в делтата на реката, се наблюдават необичайни горещи вълни.

Езерото Поянху в провинция Дзянси, на десния бряг на река Яндзъ, пресъхва до една четвърт от нормалния си размер за това време на годината.

Около 66 реки в 34 окръга на община Чунцин също са пресъхнали.

На 15 август в Ухан, ключов пункт за проследяване на Яндзъ, експертите отчитат ниво на реката от 17,54 метра, което е с шест метра по-ниско от средното за предходните години. Това е и най-ниското ниво на водата в реката от началото на записите през 1865 г.

Специалистите смятат, че феноменът се дължи на малкото валежи в долината на реката, слабия приток в горното течение на реката и високите температури, които ускоряват изпарението на водата. Освен това Яндзъ тече през район на Китай, в който живее около една трета от населението на страната.

Високите температури засягат Южен Китай от юли насам. В същото време много страни в Европа, включително Великобритания, Франция, Германия и Испания, също преживяват необичайни горещини и суша.

Европейските реки пресъхват - рибата измира

Европейските реки пресъхват - рибата измира

Няма вода и за напояване