Китай постави под блокада окръг заради регистрираните там най-много случаи на Covid-19 в последното огнище на Делта варианта в страната, тъй като първоначалното избухване на северозапад бързо се разраства в цялата страна, предаде "Блумбърг".

Властите в Еджин, окръг във Вътрешна Монголия в северозападен Китай, нареди на около 35 700 жители да останат вкъщи от понеделник и предупреди за наказателна отговорност, ако някой не се подчини на заповедта, съобщи държавната телевизия CCTV, цитирайки изявление на местната власт. Малкият окръг, граничещ с Монголия, е горещата точка на настоящата епидемия, с почти една трета от над 150 инфекции, открити през последната седмица в континенталната част.

Блокирането дойде ден след предупреждение от служители на Националната здравна комисия, че епидемията ще продължи да се влошава, след като се разпространи в 11 провинции за около седмица. Китай съобщи за 38 заразени с Covid в понеделник, половината от които са открити във Вътрешна Монголия.

Китай тества десетки хиляди кръвни проби от Ухан в търсене на произхода на COVID-19

Китай тества десетки хиляди кръвни проби от Ухан в търсене на произхода на COVID-19

Вниманието е насочено към ключовите месеци октомври и ноември 2019 г.

Столицата Пекин - в която има десетки нови случаи, проследени обратно на северозапад - почти забрани влизането на хора, пристигащи от всяка точка в страната, за които се съобщава, че имат местни случаи на Covid. Хората, които трябва да посетят Пекин от такива райони, трябва да предоставят Covid тест, извършен не повече от два дни по-рано, и да преминат две седмици на неуточнен здравен мониторинг.

Всички пътувания с влак в Китай, свързани с туризма, също са спрени, тъй като при настоящото огнище вирусът се разпространява бързо сред туристическите групи.

Ескалиращите ограничения подчертават предизвикателството, пред което са изправени властите. Страната е единствената в света, която все още се стреми да елиминира локалното предаване на вируса в момент, когато други така наречени Covid-Zero привърженици - от Сингапур до Австралия - се насочиха към третирането му като ендемичен.

По-рано през месеца Китай тества десетки хиляди кръвни проби от град Ухан като част от разследването си за произхода на COVID-19. Този ход дойде на фона на нарастващите призиви за прозрачност по отношение на появата на вируса.

Банката с близо 200 000 проби, включително тези от последните месеци на 2019 г., беше посочена през февруари тази година от изследователите на Световната здравна организация като възможен източник на ключова информация, която би могла да помогне да се определи кога и къде вирусът най-напред се е прехвърлил върху хората.

През юли ръководителят на китайския екип, работещ по разследването на СЗО, обяви, че Китай ще тества пробите, а след като китайските експерти получат резултатите, ще ги предадат и на чуждестранни научни екипи.

Експертите са на мнение, че ако пробите са съхранявани правилно, биха могли да съдържат решаващи признаци за първите антитела, изградени от хора срещу вируса.

Байдън и Си Дзинпин обсъдиха произхода на COVID-19

Байдън и Си Дзинпин обсъдиха произхода на COVID-19

Двамата лидери са провели откровен разговор