Снимка Китай обмисля създаването на специален паричен фонд за развитие на сътрудничеството със страните от АСЕАН в борбата с разпространението на атипичната пневмония. Страната ще внесе в него 10 млн. юана (1,2 млн. долара). Това съобщи премиерът на републиката Вен Цзябао по време на срещата на лидерите на АСЕАН, посветена на борбата с болестта.

В рамките на неофициалната среща на страните от АСЕАН плюс Китай са били обсъждани съгласуването на политиките в борбата срещу болестта и мерките за ограничаването на заразата. Тези мерки са подчинени на едновременната нужда от предотвратяване разпространението на болестта и същевременно обезпечаването на нормално движение на хора и стоки в региона.

Участниците в срещата в Банкок се договориха за засилване обмена на информация и опит в лечението и профилактиката на пневмонията.

Китайският премиер заяви, че Пекин планира постепенно да отмени забраната на туристическите пътувания в страните от АСЕАН. По този начин ще се регулира негативното въздействие на болестта върху регионалната икономика.

Лидерите на страните от АСЕАН на свой ред взеха решение за създаването на двустранни и регионална системи за навременно информиране в случай на поява на инфекциозни заболявания. Те изразиха решимостта си за подобряване на взаимодействието със Световната здравна организация и другите международни организации на медици.