Властите в Югозападен Китай обещаха да се притекат на помощ на изолирано планинско село, след като снимки показали изумително пътуване, което децата са принудени да предприемат, за да отидат на училище.

За да стигнат до класните стаи, учениците от село Атулер в провинция Съчуан трябва да се справят с 800-метрова скала, да слизат по разнебитени стълби и да преминат над голи скали.

На гърба си те носят и раниците си, пише "Гардиън".

Снимките на тяхното ужасяващо и потенциално смъртоносно 90-минутно спускане се появили в китайския нет тази седмица, след като били публикувани в пекински вестник.

Снимките са направени от Чен Джи, фотограф от Пекински новини, носител на награди.  

Чен описал момента, в който за пръв път видял 15 ученици от селото, да се катерят по скалата. Те били на възраст между 6 и 15 години.

„Няма съмнение, че бях шокиран от гледката, която беше пред мен”, написал в социална мрежа фотографът. Той се надява снимките му да помогнат за промяна на болезнената реалност в селото.

Ръководителят на 72-членната общност заяви, че не е имало достатъчно място, за да се построи училище за местните деца на върха на планината.

Опасностите обаче са налице. Седем или осем селяни са намерили смъртта си, след като не са успели да се задържат при изкачването. Ранените са много.

Отиването до училище се счита за толкова изтощително, че децата са принудени да се връщат в домовете си на върха на планината, за да видят семействата си само два пъти месечно.

Повече от 680 милиона китайски граждани са се изправили от бедността, след отварянето на икономиката през 1980 година. Въпреки това бедността продължава да се шири по провинциите.

Жителите на въпросното планинско село живеят с по-малко от 1 долар на ден.

Виждайки пътуването на учениците, от които може да ти настръхне косата, правителството обеща действия. Регионалният секретар на Комунистическата партия заяви, че ще бъде изградена стоманена стълба, която да свързва махалата с останалия свят, докато се намери постоянно решение на проблема.