Пожар, причинен от експлозии наблизо, избухна на борда на кораб югоизточно от йеменския пристанищен град Аден в понеделник. Това съобщава "Ройтерс", като цитира агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство и британската охранителна фирма Ambrey.

Не се съобщава за жертви и ранени. Коалиционните сили, действащи в района, разследват случая.

Контейнеровозът плава под либерийски флаг, но е свързан с Израел. Бил е на път от Сингапур за Джибути. Нито една агенция не разкри името на кораба.

"Корабът е посочен като управляван от израелската компания ZIM Integrated Shipping Services. Това може да е остаряла принадлежност, тъй като корабът не е посочен в други публични източници", добави Амбри.

Rubymar потъна с 22 тона амониев нитрат в Аденския залив

Rubymar потъна с 22 тона амониев нитрат в Аденския залив

Това може да предизвика екологична катастрофа

Военният говорител на хусите Яхя Сареа каза в понеделник, че групировката е атакувала "израелския кораб MSC SKY" в Арабско море. 

"Военноморските сили на въоръжените сили на Йемен извършиха насочваща операция срещу израелски кораб MSC SKY в Арабско море с редица подходящи военноморски ракети и ударът беше точен и директен", каза Сареа в телевизионна реч.

Сареа уточни, че инцидентът е станал часове след отделна операция на йеменските хуси, при която те са атакували редица военни кораби на САЩ в Червено море.

Припомняме, че товарният кораб Rubymar потъна в петък, превръщайки се в първия изгубен кораб, откакто хусите започнаха атаките си през ноември. Rubymar превозваше 21 999 тона амониев нитрат и според експерти потъването му в Аденския залив може да предизвика екологична катастрофа.

САЩ сформираха международна коалиция, насочена към защита на търговския трафик в района на Червено море от атаки на подкрепяните от Иран бунтовници Хути. Хусите казват, че извършват атаките в знак на солидарност с палестинците във войната Израел-Хамас в Газа.