Израел е регистрирал най-големия брой заразени с новия коронавирус (COVID-19) за 24-часов период от началото на епидемията в страната. Това обявиха от здравното министерство на страната, информира "Франс прес".

Израел първоначално си спечели похвали за усилията си за ограничаване на заразата, но заразените започнаха да нарастват, откакто започна масово повторно отваряне на страната през май.

Премиерът Бенямин Нетаняху призна на пресконференция вчера, че решението да се разреши на бизнеса, включително баровете и залите за събития, да бъдат отворени отново, може да е било взето "твърде скоро".

"Поемам отговорност за това", каза той пред журналисти.

И в Израел рекорден брой новозаразени и сериозно болни от COVID-19

И в Израел рекорден брой новозаразени и сериозно болни от COVID-19

За последните 24 часа новозаразените са 1 320 души

През изминалото денонощие здравните власти са регистрирали 1 464 новозаразени с новия коронавирус - най-високият брой в рамките на 24 часа, откакто Израел регистрира първия си заразен на 21 февруари.

С това страната с приблизително 9 млн. души население досега е регистрирала повече от 35 500 заразени от началото на епидемията, като от тях са починали 350 души.

Наложени са различни ограничения, включително затваряне на заведения, клубове, барове, фитнес зали и обществени басейни.

Ограниченията за броя на хората, разрешени в ресторанти и места за поклонение, също са възстановени.

Оставка в Израел след скок на болни от коронавирус

Оставка в Израел след скок на болни от коронавирус

Според водещ епидемиолог, властите са премахнали мерките твърде бързо

Някои градове и градски квартали в цялата страна, смятани за огнища на коронавируса, са поставени под по-строги блокади.

Директорът на обществените здравни служби в Израел Сиегал Садецки подаде оставка тази седмица, като разкритикува остро началниците си, че не са обърнали внимание на нейните съвети по отношение на действията за ограничаване на заразата.